MessageID is een eenmalig wachtwoord (OTP) gedistribueerd via SMS (short messaging service) naar uw mobiele telefoon. Deze biedt de gebruiker een kosteffectieve en veilige vorm van twee factoren authenticatie (iets dat je weet (gebruikersnaam) en iets dat je hebt (mobiele telefoon)) methode.

Wanneer de gebruiker probeert Outlook Web-Access te openen of een VPN connectie op te zetten op de computer vult de gebruiker normaal gesproken zijn/haar gebruikersnaam en wachtwoord in.

Met MessageID, biedt de ID Control Server de gebruiker via een SMS een eenmalig wachtwoord om zich te authenticeren in plaats van een statisch wachtwoord. Wanneer de gebruiker deze SMS ontvangt, hoeft de gebruiker alleen het eenmalige wachtwoord in te vullen in het daarvoor bestemde gedeelte en krijgt hierdoor toegang tot bijvoorbeeld webgebaseerde e-mail, het netwerk of VPN.

MessageID kan net zo worden gebruikt als een OTP Token, waarbij de gebruiker een eenmalig wachtwoord in moet typen van 6 tot 8 tekens, echter nu wordt dit wachtwoord met behulp van MessageID via SMS verzonden. Met MessageID kan de gebruiker zich authenticeren op bijvoorbeeld het extranet, webgebaseerde e-mail, het Windows netwerk en/of de VPN toegang. MessageID kan tevens tweezijdige authenticatie mogelijk maken, wat inhoudt dat zowel de gebruiker als de ID Control Server zich wederzijds authenticeren. Tweezijdige authenticatie is anders, omdat de ID Control Server niet alleen de gebruiker een wachtwoord stuurt, maar ook de server of service zichzelf laat authenticeren met een eenmalig wachtwoord. Dit eenmalige server wachtwoord dat bijvoorbeeld in een webgebaseerde toepassingen wordt getoond dient dan overeen te komen met het tweede zogenaamde server wachtwoord in de SMS.

MessageID geeft u hogere zekerheid dat toegang of een toegevoegde transactie of document is geauthenticeerd door een gebruiker. MessageID maakt gebruik van SMS technologie en uw eigen mobiel wat kostenbesparend en gebruiksvriendelijk is, omdat er geen fysieke distributie plaats vindt en geen gebruik gemaakt wordt van kostbare hardware Tokens.

Modules voor MessageID

Secure VPN Authentication
MessageIDVia de SMS voorziet MessageID u van een dynamisch wachtwoord welke ingevoerd moet worden in het daarvoor bestemde inlogveld voor de VPN verbinding op uw pc zodat u toegang kunt verkrijgen. Dit is de manier om op een kostenbesparende manier uw thuiswerkers of vertegenwoordigers onderweg die willen inloggen op het kantoornetwerk via VPN te authenticeren.

Web Sign-On
Wanneer u in wilt loggen op een website krijgt u via MessageID een SMS op uw mobiele telefoon met een eenmalig wachtwoord die u vervolgens in kunt vullen in het aanlog scherm. Op deze manier bent u veilig ingelogd op het afgeschermde gedeelte van de website en kan de beheerder van de website met een hogere zekerheid vast stellen dat u de persoon bent geweest die toegang mocht krijgen.

Network Sign-On
Om in te loggen tot een netwerk kunt u ook gebruik maken van MessageID. Deze stuurt u weer een SMS met een eenmalig wachtwoord, wanneer u deze invult ben u ingelogd tot het netwerk. Dit is erg belangrijk voor de organisatie waarvoor u werkt, zo kunnen geen belangrijke gegevens in verkeerde handen geraken, danwel de verkeerde personen inloggen op uw station.

Email Sign-On
Om er meer zeker van te zijn dat niemand anders uw e-mail kan bekijken, kunt u via MessageID een SMS met eenmalig wachtwoord ontvangen om in te loggen op uw webgebaseerde e-mail. Dit SMS bericht wordt alleen naar uw mobiele toestel gestuurd met daarin een wachtwoord dat u maar 1 keer kunt gebruiken en indien gewenst alleen voor een bepaalde duur.

Server Based Computing Sign-on
MessageID voegt sterke authenticatie toe aan uw Citrix┬« of Windows Terminal Service  login, door de gebruikers te identificeren gebaseerd op een ontvangen SMS en eenmalig wachtwoord op het mobiele toestel.